terug

15-10-2018

Behandeling Carpaal Tunnel Syndroom

Bij Handcentrum Midden Limburg aan de Bredeweg 239 in Roermond is het vanaf 1 november mogelijk om het carpaal tunnel syndroom (CTS) effectief te bestrijden. In het handcentrum wordt al sinds vele jaren hand- en pols klachten behandeld. Daar komt nu een nieuwe behandelmethode bij die mensen met een CTS doeltreffend helpt.
Na tien tot twaalf korte behandelingen zijn patiënten dikwijls al van hun klachten af en veelal kunnen er zelfs injecties en operaties mee voorkomen worden. Er zijn in Nederland slechts enkele praktijken die dit zogeheten Phystrac-apparaat gebruiken.

U heeft geen verwijzing nodig voor een behandeling met het tractie-apparaat. De behandelingen worden door de zorgverzekeraar vergoed uit de aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie. “Mijn interesse werd gewekt door een proefschrift over dit onderwerp in December 2016. Dr Margreet Meems rapporteerde daarin een wetenschappelijk fraai opgezette studie, waarin ze de gangbare behandelmethoden vergeleek met behandeling middels het PHYSTRAC apparaat. De resultaten lieten duidelijk zien dat de PHYSTRAC methode succesvoller was dan de gangbare methoden en tot bijna de helft minder operatieve ingrepen leidde”, vertelt Wiek Vaassen, één van de vier handtherapeuten van Handcentrum Midden Limburg.

Het carpaal tunnel syndroom is een aandoening, die wordt veroorzaakt door druk op een zenuw in de pols. De carpale tunnel is de naam van het gebied waar de middenhandsbeenderen, de dwarse polsgewrichtsband (carpaal ligament), de mediaanzenuw en de pezen zich bevinden. Druk op de zenuw kan veroorzaakt worden door letsel of werkzaamheden waarbij frequent repeterende handelingen worden verricht, zoals typen, wringen en forse krachtsuitoefeningen met de hand.
De klachten komen meer voor bij vrouwen van alle leeftijden, vooral bij een lee­ftijd van 40 jaar of ouder en tijdens of na zwangerschap. De belangrijkste symptomen zijn: nachtelijke pijn, spierkrachtverlies, een doof/tintelend of stijf gevoel in de hand en in de vingers, onder meer bij computergebruik, fietsen en autorijden.


Het Phystrac-tractieapparaat maakt handig gebruik van de zwaartekracht. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden, terwijl de band om de pols is bevestigd aan een gewichtsmechanisme. Zo kan op een gecontroleerde manier en heel gedoseerd tractie (trekkracht) worden gegeven aan de onderarm en pols. Het gevolg van deze beweging is dat de bij CTS betrokken spieren en banden kunnen ontspannen. De druk in de carpaal tunnel neemt af, waardoor de afgeklemde zenuw weer ruimte krijgt en de klachten afnemen.
Volgens Vaassen is de methode ‘goed te verdragen’ en zijn de resultaten vaak al binnen drie tot vier weken merkbaar.
Mocht u last hebben van deze aandoening dan is een behandeling met het Phystrac-apparaat sterk aan tebevelen!




Sports-Experience nu ook via Whatsapp te bereiken