terug

08-08-2018

Spalken

Wat is spalken nou eigenlijk?
Spalken is een behandeling waarbij een beweging van een gewricht wordt beperkt of ondersteund. In ons geval een gewricht van de pols of hand. Deze ondersteuning kunnen wij zelf op maat maken, afhankelijk van de klacht.

Intake, onderzoek en behandelplan.
Bij uw eerste bezoek volgt een intakegesprek en een onderzoek. Indien nodig doen we een echografisch onderzoek of vragen een röntgenfoto op. Blijkt na het intakegesprek en onderzoek dat het inzetten van een spalk een onderdeel van de behandeling is, dan wordt er een behandelplan opgesteld waarin het gebruik van de spalk wordt besproken. Meestal worden ook oefeningen meegegeven voor thuis.

Waar worden spalken voor ingezet?
We kunnen  spalken inzetten wanneer u hand- of polsklachten heeft door bijvoorbeeld overbelasting of als gevolg van een operatie meer rust moet hebben. Een spalk zorgt ervoor dat de hand of de pols rust krijgt en ondersteunt  bij dagelijkse activiteiten. In de meeste gevallen is dit tijdelijke. Er zijn een aantal situaties waarbij een spalk levenslang ingezet wordt, bijvoorbeeld bij reuma. Dan verwijzen we door naar een arts voor een orthopedische spalk. Hiervoor werken we samen met een orthopedisch instrumentmaker van OIM.

Advies voor spalken verschilt per individu.
Het advies dat wij geven is erg verschillend per klacht. Zo kan de ene cliënt een advies krijgen om de eerste vier weken de spalk zo veel mogelijk te dragen en daarna af te bouwen en kan de andere cliënt juist veel eerder afbouwen en de spalk slechts bij zware activiteiten dragen. Hierbij streven wij er altijd naar om de spalk zo snel mogelijk af te bouwen. We kijken hierbij altijd of het beter is dat iemand blijft bewegen om de klachten te verminderen, of juist rust moet houden door het inzetten van een spalk. 

Spalk op maat.
De spalk wordt vaak helemaal op maat gemaakt. We knippen hierbij een stuk van een plaat en dat maken we warm, zodat we het kunnen vormen om de hand en/of pols van de cliënt. We maken ook spalken van ander materiaal zoals bv. neopreen. Dit materiaal zetten we in wanneer er meer druk op een bepaalde plek gezet moet worden, wanneer iemand veel vocht vasthoudt. 

Worden spalken vergoed?
Het maken van de spalk wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het materiaal is voor eigen rekening. Soms kan dit ook gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

Advies en tips van de handtherapeut.
Twijfel je of er meer aan de hand is met je hand of pols? Bezoek dan een handtherapeut. Neem gerust contact op met één van de handtherapeuten van Fit & Fysio via telefoonnummer 0475 468494 of door een e-mail te sturen naar info@fit-fysio.nl. Wij onderzoeken graag of wij iets voor jou kunnen betekenen.
Sports-Experience nu ook via Whatsapp te bereiken